Com dissenyar una cuina oberta

Quan pensem en una “cuina oberta”, és probable que imaginem una àmplia zona de cuina contigua a un altre espai de sala d’estar, un menjador o una combinació de les dues. L’interiorisme dels anys 90 va canviar el que la família mitjana considera una cuina ideal. Durant les dècades passades, la cuina va quedar relegada a un petit espai a la part posterior de la casa, potser on assistents de la llar podien cuinar per a la família. Però els temps han canviat i també els dissenys de casa i t’hauràs de plantejar com dissenyar una cuina oberta.

El més ideal avui en dia és la disposició oberta, molt més adequada per cuinar, socialitzar i entretenir. Una cuina oberta facilita la cuina a la zona d’estar. Un espai ampli facilita la cuina per a famílies i nens més grans. Aquesta disposició també soluciona el problema de tenir una llum limitada, ja que les parets que bloquejarien la cuina han desaparegut, de manera que no només es basen en les finestres.

Tanmateix, això no vol dir que no pugueu triar una cuina tancada si voleu, ni tan sols combinar-la per crear una mena d’híbrid. Una cuina tancada és fantàstica si voleu cuinar pel vostre compte, preferiu que la cuina s’amagui de les zones de menjador, entreteniment i saló, o simplement no us agradi l’aspecte d’una cuina oberta. És molt possible la creativitat amb una cuina oberta i us ho detallarem tot aquí.

Història del disseny de cuina oberta

Els dissenys de cuina oberta són una tendència força recent. Fins a mitjan segle passat, la majoria dels habitatges es dissenyaven de manera compacta: cada habitació tenia una funció diferent amb parets per separar-les les unes de les altres. És habitual veure-ho a les cases més antigues d’avui, on el menjador i la sala d’estar es troben dividides d’alguna manera.

No era només una qüestió de preferències, sinó que també era una qüestió de funcions. Era més habitual que les famílies mengessin en un menjador formal com a part de la seva rutina sense que la cuina fos visible a la resta de la casa; de la mateixa manera que encara no veuríeu la cuina si aneu a un esdeveniment formal o a un casament. Tenir espais separats també va suposar una marca d’èxit financer, dels quals se’n poden escoltar avui dia quan algú diu tenir biblioteca o oficina.

Ubicar la cuina a la part de darrere de la casa i allunyar-se de les zones d’estar primàries també era un problema de seguretat. Abans que es disposessin aparells moderns amb característiques de seguretat segures, era més habitual que les estufes s’encenguessin, de manera que mantenir-les separades era imprescindible que les famílies estiguessin segures.

Tot i això, els temps han canviat. Ara, els nous edificis gairebé sempre incorporaran una cuina oberta per a tota la primera planta. Tot és més visible, més accessible, més brillant i facilita la socialització i la decoració. Avui en dia, moltes persones gaudeixen d’un enfocament més relaxat i social de la cuina, on els membres de la família ajuden i s’entretenen, compartir una ampolla de vi mentre preparen un dinar junts.

A més, avui sembla més agradable tenir més espai visible tan aviat com entrar a casa. Les grans cuines que tenen illes, un ampli espai de preparació, sostres alts i un extens armari són la marca moderna de “fer-la”. Tot i això, aquest no és el punt principal d’un pis obert, sobretot quan es tracta de la cuina. Es tracta de funcionalitat, accessibilitat i aparença.

Com dissenyar una cuina oberta

Configuracions possibles de plans

La cuina de planta oberta implica que estarà unit l’espai amb almenys una altra part de la llar. Haureu de decidir què voleu que sigui abans de començar la construcció. Aquests són alguns exemples diferents entre els quals triar.

Cuina i menjador

Hauria de ser evident per què aquesta és la combinació més comuna de planta oberta. Simplement facilita la cuina, el servei, l’entreteniment i la neteja. Aquest pla és ideal per a famílies més grans, les persones que es socialitzen sovint o les persones que volen una rutina nocturna més implicada i connectada. Combinar la cuina i el menjador ajuda si voleu crear més espai per menjar, com tenir una barra on els nens poden esmorzar perquè no sempre estiguin a la taula del menjador. Això també és ideal si teniu una mica d’espai: una sala sencera per allotjar la taula de menjador pot no ser realista i combinar-los us assegura que no esteu perdent espai.

Cuina i saló

Sovint, aquesta disposició es configura millor amb una barra o illa que separa els dos espais com a línia divisòria. Potser no penseu que la cuina i la sala d’estar flueixen fàcilment, però poden. Això és especialment cert si voleu un espai separat reservat específicament per menjar, però encara voleu un enfocament social i obert de cuina i relaxació. Poder preparar el menjar mentre es queda amb els amics, la família o els convidats és sempre un avantatge i, com a mínim, afegirà un component visual diferent a l’espai.

Cuina, Menjador i Saló

El darrer pla de cuina obert comportarà la cuina, el menjador i la sala d’estar. Combinant les tres habitacions, es crea el resultat visual més gran i també es fa que el vostre espai sigui més amè i divertit. Haureu d’anar amb compte a l’hora d’assegurar-vos que hi ha suficients barreres visuals diferents per “separar” una mica cada espai per tal de senyalar el seu propòsit. Tanmateix, un gran avantatge és que podreu tenir un enfocament de disseny cohesionat. Farà que la vostra casa sembli coordinada de manera instantània sense haver de resoldre el color i l’estilització de cada habitació.

Com dissenyar una cuina oberta

La construcció de la cuina pròpia oberta serà el mateix procés que la construcció de qualsevol altra cuina, excepte en aquest cas, que us concentreu més en qualsevol altre remodelatge bàsic de la cuina en la disposició i l’estructura fundacional.

Si esteu començant per una casa que té una cuina tancada, haureu de pensar per quines parets cal enderrocar i on. Aquesta serà una part molt important del procés, perquè heu d’assegurar-vos que no enderroqueu un mur que sigui essencial per a la integritat estructural de casa vostra. Per a això, heu de consultar un professional que us pugui ajudar a determinar si aquest és el cas.

Si no ho és, primer haureu d’iniciar el procés d’enderroc. Hi ha algunes coses a tenir en compte quan ho facis:

 • La demolició pot ser desordenada. Prepareu-vos per segellar totes les portes que pugueu i tingueu en compte que l’espai no serà hàbil almenys durant una setmana, depenent de la quantitat que necessiteu.
 • Després de baixar la paret (que pot comportar un martell, cisellar, etc.), haureu de reparar l’espai. Això vol dir que haureu de substituir o reparar el terra i el sostre.
 • Prepareu-vos per necessitar tota la nova planxa de secà, pintura, fusta dura o rajola.
 • La demolició farà que perdi la funció a la cuina durant un temps, la preparació per als àpats, sobretot si teniu família, serà fonamental.

Després, seguireu el protocol de qualsevol altra remodelació de cuina. Tanmateix, atès que és un concepte obert, tingueu en compte alguns detalls diferents.

Preguntes per fer-se sobre el seu disseny de cuina oberta

Quin espai necessiteu realment?

Això determinarà moltes coses, especialment les parets que han de baixar i la mida de determinades funcions, com ara la vostra illa.

Necessiteu instal·lar una illa?

Normalment, les cuines de planta oberta tenen una illa al centre. Això passa perquè crea una mena de barrera i facilita la cuina i l’entreteniment. A més, és més atractiu visual, perquè quan hi ha grans llacunes entre els taulells és molt més difícil preparar el menjar.

Què vull a l’illa?

Necessiteu una part per poder-hi adaptar tamborets per menjar esmorzar o menjars petits? Vols la pica a l’illa? Voleu armaris, un refrigerador de begudes més petit o fins i tot una placa de cuina allà? Tot això és possible. És una qüestió de creativitat.

El vostre concepte de disseny és cohesionat a tota la vostra llar?

Si passa d’un concepte tancat a un d’obert, és possible que es plantegi el problema que la seva cuina xoca amb el menjador –que va bé quan estaven separats–, però ara sembla estrany. La creació d’una cuina oberta, sobretot quan es tracta de diverses sales juntes, requereix sovint redissenyar una gran part de la planta baixa.

Tingueu en compte que pot ser més neteja o voleu amagar l’espai?

A la gent li encanta una cuina tancada perquè dissimula fàcilment els embolics de la cuina, sobretot mentre es gaudeix de l’oci. Tanmateix, quan teniu un concepte obert a casa, la vostra cuina gairebé segur serà el centre d’atenció durant tot el dia. Penseu en això abans de decidir què voleu per al vostre disseny.

Alguns elements de cuina s’exposen en tot moment?

Els vostres taulells ja no són només per tallar tomàquets i per fer utensilis. Ara formen part integrant de la decoració d’interiors de casa vostra. Assegureu-vos d’estar bé amb la vostra cuina sempre necessitant estar tan equipats com la vostra sala d’estar. Sovint és més difícil de mantenir, ja que la cuina s’utilitza per a tantes coses, però pot tenir un aspecte bonic quan es fa bé.

 

Pros i contres per a un disseny de cuina oberta

Tot i que és un disseny modern, això no significa que la cuina oberta sigui adequada per a tothom. De fet, hi ha qui prefereix no tenir la cuina exposada a la resta de la llar, i aquests pros i contres són qüestions que hauríeu de tenir en compte abans de prendre una decisió.

Pros

 • Millor, espai més gran per entretenir.
 • Més sala de sobretaula per cuinar i preparar.
 • Més fàcil implicar-se a la família a l’hora de menjar.
 • Dóna un aspecte més obert a casa.
 • La decoració d’interiors pot ser més cohesionada.
 • Més atractiu visualment.
 • Crea més llum a la llar.

Contres

 • La cuina està permanentment exposada, de manera que la neteja és més important.
 • El desastre pot ser visible si es menja, si no es recull entre cuinar i servir.
 • Els espais grans podrien semblar massa distribuïts sense una illa o grans taulells.
 • L’espai es perd per l’aparença.
 • Els murs que caldria enderrocar formen part del fonament de la casa, cosa que suposa un repte més gran.
 • La demolició i el canvi del disseny del sòl fan que el projecte de remodelació de la cuina sigui significativament més car.

Planificació de la cuina oberta

Si ja heu passat pels avantatges, els avantatges, el temps i el pressupost necessaris i heu decidit que realment esteu configurats en un disseny de cuina oberta, aquí teniu alguns consells i idees de disseny per començar.

Comença amb la maquetació

Primer, decidiu com voleu disposar l’espai. Un model serà útil per a això, sobretot si cal fer reformes importants. Calculeu quina seria la millor disposició possible per a la funcionalitat i l’estètica. La vostra cuina és un dels espais més utilitzats de la vostra llar, de manera que voleu que us serveixi.

Consulteu un professional per a la demolició

Hi ha molts elements d’un redisseny que podeu fer pel vostre compte. Tot i això, generalment no és una demolició important. Fins i tot si aneu a realitzar la vostra obra, heu de consultar un professional per assegurar-vos que no s’enderroca cap paret integrant a l’estructura de la casa. També podeu tenir problemes amb les canonades, l’aigua i l’electricitat i heu d’avaluar si necessiteu o no assistència cas per cas.

Determineu els vostres “divisors d’habitació”

Una disposició a planta oberta significa que no hi ha parets que separen els diferents espais habitables. Tanmateix, per designar diferents àrees de disseny obert a diferents activitats (menjador, cuina, relax, etc.), haureu de dividir les habitacions. Podeu fer-ho amb una gran illa de cuina, un taulell de cuina, la col·locació del vostre sofà o altres esforços de disseny creatiu.

Considereu si necessiteu o no una illa instal·lada

La majoria de les cuines de pis obert utilitzen una illa al centre. Si no hi ha cap altra paret que destrueixi l’espai, es pot desaprofitar molta quantitat de quadrats i també es pot sentir maldestre haver de portar ingredients i eines d’un costat a l’habitació mentre es preparen els menjars o la cuina. Aquí és on l’illa resulta útil: és una gran peça central al centre de la cuina que permet una preparació i un espai de reunió centralitzats. Algunes illes disposen de lavabo, refrigeradors i emmagatzematge, de manera que tingueu en compte les necessitats de la vostra família a l’hora de triar el que vulgueu.

Obteniu un disseny cohesionat

Voleu una cuina moderna i que tingui una sala rústica? Malauradament, amb una cuina oberta, la majoria del pis s’exposarà alhora. Això requereix un pla de disseny més unit i pot provocar més renovacions o canvis. Decidiu quin és el vostre estil per a tot el pis i treballau des d’allà.Com dissenyar una cuina oberta

Comencem?

La possibilitat d’un pla de planta obert és encara més emocionant si esteu preparats per mostrar la vostra nova versió posterior, aixeta o altres actualitzacions. Determineu quina feina podeu fer pel vostre compte i elaboreu un pla d’acció. Abans que ho sàpigueu, us divertireu a la cuina pròpia i oberta. Si necessiteu ajuda en Com dissenyar una cuina oberta contacteu amb nosaltres!

Demanar Pressupost